keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Toimiva vaatekaappi käytännössä


Ei mitään päälle pantavaa

Aamu, lähtöön aikaa 5 minuuttia ja seison sormi suussa vaatekaapin edessä. Mitä ihmettä tänään pukisi ylleen? Tilanne on varmasti tuttu useimmille naisille varsinkin, jos on sellaisessa työssä, jossa tapaa ihmisiä eikä ole mitään erityistä työvaatetusta työnantajan puolesta. Sama tilanne voi tulla eteen myös esimerkiksi teatteriin tai syntymäpäiväjuhlille lähdettäessä. Kaappi saattaa kyllä olla täynnä, mutta ei silti ole mitään päälle pantavaa. Missä siis vika? Onko tullut ostettua yksittäisiä vaatekappaleita, ehkä käytyä ale-ostoksilla ilman suunnitelmaa? Paljastan nyt oman vaatekaappini sisällön -ei ihme, jos tästä ei aina ihan ensi silmäyksellä löydä etsimäänsä. Pidän väreistä, silti kaapissa on paljon tummaa. Toki jotain on pyykissä ja pukeutumispaidat toisessa kaapissa, mutta silti... Tämä vaatekaappi ei taida olla ihan toimiva. Jotain olisi siis tehtävä, jotta aamut helpottuisivat. 

Kauppiaan vaatekaappi ei ole ihan toimiva!

Miksi muutos?

Useimmat meistä pukeutuvat erilaisiin tilanteisiin eri tavoilla -töihin asiallisesti, juhlaan juhlallisesti, arkeen arkisesti. Meillä on kuitenkin jokaisella oma yksilöllinen tyyli, persoona ja harrastukset, joita ilmennämme pukeutumisella. Jos ei työssä tarvitse kiinnittää huomiota pukeutumiseen tai viettää suurimman osan päivästä kotosalla, pehmeissä verkkareissa pärjää pitkälle. Arjesta poikkeavat tilaisuudet tarvitsevat kuitenkin jotain muutakin, joten joka tapauksessa kaapista pitäisi löytyä muutama perusvaate. Varsinkin, jos kaappi on kovin täysi, sieltä on vaikea löytää sopivia yhdistelmiä. Kannattaa siis silloin tällöin tehdä inventaariota ja poistaa joukosta liian pienet tai suuret, kuluneet ja aikansa eläneet vaatteet, vaikka ne mieleisiä olisivatkin. Kirpputori on oiva paikka kierrättää käytöstä poistettavia vaatteita, ja kelpaamattomat voi aina viedä kierrätykseen. 

Oman tyylin löydyttyä siitä kannattaa pitää kiinni vaateostoksilla, jotta ei tuhlaa rahojaan "hyllyntäytteisiin". Rahan säästö onkin yksi toimivan vaatekaapin idean mukavista seurauksista. Jos vielä hankkii laadukkaita ja entisiin vaatteisiin sopivia asuja, vaatekaapin sisältö alkaa näyttää huomattavasti paremmalta. Jos vielä viitsii nähdä vaivaa ja järjestellä vaatteet joko asukokonaisuuksiksi tai vaikka värien mukaan, on huomattavasti mukavampi valita tilanteeseen sopiva asu. Aamu-kriisi saattaa olla mennyttä elämään, kun kokonaisuudet on jo valmiiksi mietitty. Myös luonto kiittää, kun emme osta turhaa ja heikkolaatuista ja kierrätämme loppuun käytetyt vaatteet. Näin edistämme osaltamme kestävää kulutusta.

Toimivan vaatekaapin perusta

Ennen kuin lähdet vaateostoksille, pysähdy hetkeksi miettimään, mitä oikeasti tarvitset. Tällöin vältyt turhilta heräteostoksilta, jotka sitten harmittavat jälkeenpäin. Valitse sellaisia värejä, jotka sopivat sinulle. Oleellisinta on ymmärtää, sopivatko sinulle kylmät vai lämpimät sävyt ja etsiä sitten näistä mieleisimmät ja parhaiten kokonaisuuksiisi sopivat. Valitse myös oikea koko ja malli, jotta vaate istuu hyvin päälläsi. Vaikka olisit kookaskin, sinun ei tarvitse peitellä muotojasi, vaan tuoda kauniisti esiin parhaat puolesi. Näissä asioissa kannattaa antaa myyjän auttaa. Marketeissa tämä ei onnistu, joten suosittelen lämpimästä asioimaan erikoisliikkeissä. Netistäkin voi löytyä sopivia vaatteita, mutta tilatessasi netistä luo tuotekuvaukset ja mitat huolella, jos et tunne entuudestaan valitsemaasi tuotemerkkiä ja sen mitoitusta. Netti-ostoksissa tulee helposti ikäviä yllätyksiä eikä palauttaminen ole mukavaa sen kummemmin asiakkaan kuin kauppiaankaan kannalta. 

Toimivan vaatekaapin avainvaatteita ovat yhdisteltäviksi sopivat ylä- ja alaosat. Valitse ainakin kahdet erilaiset housut, esimerkiksi farkut ja mustat suorat housut tai kapeat tunika-housut. Asiantuntijat suosittelevat jopa kahta erilaista jakkua, itse valitsen jakun tilalle mieluummin neuletakin. Toppeja tai pukeutumispaitoja pitäisi olla muutama eri värinen (muista yhteensopivuus!). Paitapusero on aina siisti vaate, ja moni pitää mielellään tunikaa, joka peittää mukavasti lantion. Jos et ole mekko-ihminen, hanki silti yksi mekko, jota voit eri tavoin asustettuna käyttää monenlaisissa tilaisuuksissa. Parhaiten tähän tarkoitukseen sopii perinteinen pikku-musta. Valitse sellainen malli ja pituus, joka pukee sinua parhaiten, niin voit käyttää samaa mekkoa vuosia. Älä kuitenkaan ota vaatteeseen kasvunvaraa, sillä liian iso vaate ei pue ketään! Joskus vaatteet tahtovat "kutistua" kaapissa, mutta silloin on aika laittaa ne kierrätykseen ja hankkia uusia sopivia tilalle. Muutama pari kivoja kenkiä ja vaatteisiin sopivat asusteet (vyöt, huivit, korut) täydentävät kokonaisuuden.

Kauppiaan asukokonaisuus tammikuun lopulla: Kapeat trikoo-housut, väljä merinovilla-neule ja sen alla trikoopaita. Saappaita ei jaksa käyttää sisällä eivätkä jalkani kestä avokkaita saati korkkareita, joten käytän työsandaaleita ja leikittelen hassuilla sukilla. Korvakorut ovat siniset, ettei kaikki ole pelkkää punaista!

Ti 6.2. klo 17.30 pukeutumispalvelu Sinuksi:n Sanna Venäläinen kertoo Mekottaressa tarkemmin toimivan vaatekaapin ideasta. Samalla pääset sovittelemaan asuja hyvässä seurassa. Ilmoittautua voit p. 0400917267 5.2. mennessä. Jos et pääse paikalle, seuraa meitä Fb:ssa https://www.facebook.com/mekotar/ tai Instagramissa #mekotar, laitamme niihin koosteen Sannan esitelmästä ja kuvia illan asukokonaisuuksista.

 

Pari kivaa asukokonaisuutta viime kevään muotinäytöksestä. Rennolla fiiliksellä mentiin, on näköjään jäänyt hintalappukin laukkuun:) 

Lupaan, että myös kauppiaan vaatekaappi tulee muuttumaan toimivaksi, kunhan ehdin ja viitsin hieman järjestellä. Laitan kuvan facebookiin, käy sieltä tarkistamassa, että lupaus on pidetty!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti