keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Verkon pauloissa 2.


Verkkokauppa uusiksi

Kirjoittelin keväällä ensimmäisiä kokemuksiani verkkokaupan rakentamisesta. Sen jäkeen blogi onkin lähes unohtunut, sillä on ollut aika paljon muuta puuhaa. Verkkokaupan kiivas myynti ei kuitenkaan ole aiheuttanut ajan puutetta, sillä tuo ensimmäinen versio osoittautui toimimattomaksi heti alkuunsa. Alustan ylläpitäjä luopuikin verkkokauppansa kehittämisestä ja ehdotti, että vaihtaisin toiseen alustaan. Niinpä tehtiin, ja nyt on sitten väännetty uusi verkkokauppa toimivalle alustalle. Samalla meni vaihtoon koko palvelin ja entinen kotisivukin poistui käytöstä. Taisi siinä samalla mennä vähäksi aikaa koko yritys, ainakin, jos Mr. Googlelta kysytään. Nyt pitäisi sitten ajaa mahdollisimman paljon liikennettä uusille sivuille, että tulisi löydetyksi.

Pienellä budjetilla

Onkohan kukaan pykännyt verkkokauppaa pystyyn näin pienellä budjetilla ja näin vähäisillä digi-taidoilla? Tässä kohtaa on pakko antaa kiitosta MyCashflow:n asiakaspalvelulle, sillä todella moneen tyhmään kysymykseen olen saanut vastauksen hyvinkin nopeasti. Nyt alkaa olla jo sellainen olo, että tietää, mitä pitäisi tehdä ja mitä kysymyksiä kysyä, jotta pääsee eteenpäin. Ilmaisia koulutuksia koluamalla, verkkokauppiaitten keskusteluja seuraamalla ja -kas kummaa- käyttöoppaita lukemalla on saanut kasaan hyödyllisen tietopaketin. Ainoa, johon ei oikein löydy vastausta, on se ihan perimmäinen kysymys: onko tässä liike-ideassa järkeä? Verkkokauppa sinänsä on mielestäni nykyisessä kilpailutilanteessa kivijalkamyymälälle suorastaan elinehto ainakin pienillä paikkakunnilla, joissa ostovoima kotikonnuilta ei vain yksinkertaisesti riitä. Tässä reviirin laajennuksessakin toki pitää muistaa oma kohderyhmä. Mekotar ei myy halpis-tuotteita, mikä on perusteltu yrityksen esittely-sivulla. Markkinoinnin oikea kohdistaminen onkin sitten luku sinänsä.

Testatakin piti...

Verkkokaupan avaamiseen oli niin kova into, että kunnollinen testaaminen jäi. Nyt on sitten paikkailtu suurimpia puutteita -ja samalla opittu paljon lisää. Verkkokaupan ylläpito tuntuukin olevan jatkuvaa kehittämistä, ja sehän sopii hyvin tällaiselle eteenpäin katsovalle tyypille. Tuotteitten siirtämisessä kivijalan varastosta verkkokauppaan on ollut suuria haasteita, kun tuotteet on viety koneelle eri logiikalla. Myymälässä ei ole niin väliä, jos eri väri-variaatiot ja koot ovat koneella yhdessä köntässä. Nyt niitä on sitten pitänyt purkaa valikoimaryhmiksi eli käytännössä viedä tuotteita varastoon uudelleen. Tämä homma on vielä pahasti kesken, eikä kaikkia vanhoja tuotteita toki verkkoon viedäkään. Tuotekuvaukset ovat myös haastava laji: miten kertoa tuotteesta kaikki olennainen lyhyesti ja ytimekkäästi? Hieman päänvaivaa aiheuttaa myös se, että tuotteet viedään järjestelmään kassan puolella, mutta niitä on kuitenkin kätevämpi päivittää ja tietoja lisäillä verkkokaupan puolella. Ehkä integraatiossa olisi vielä kehittämistä, vaikka se noin pääpiirteissään ihan hyvin toimiikin. Joka tapauksessa integroitu verkkokauppa on kivijalkamyymälle parempi vaihtoehto kuin erillinen verkkokauppa, jonka varastoa joutuu jatkuvasti käsin päivittämään.

Tuote-kuvaus

Tuotteiden kuvaaminen verkkokauppaa varten on yksi verkkokaupan pidon työläimpiä tehtäviä ainakin tällaiselle "einiinvalokuvaamisestakiinnostuneelle". Ja kun pienellä budjetilla mennään, ei kuvaaminen saisi maksaa maltaita. Toistaiseksi on menty eteenpäin ihanan valokuvauksen opiskelijan Katjan avulla, mutta aikataulujen yhteensovittaminen on hidastanut projektia. Kuvat pitäisi oikeastaan saada heti, kun tavarat tulevat, jotta ne saisi nopeasti myyntiin. Joillakin tavarantoimittajilla on valmiit kuvapankit, joista löytyy enemmän tai vähemmän hyvät tuotekuvat. Niitäkin saattaa kyllä joutua muokkaamaan, mikä tuntuu vähän oudolta, onhan kyseessä kuitenkin ammattilaisen ottamat kuvat. Moni kuitenkin kuvaa vain osan tuotteista tai sitten kuvat eivät muuten vain sovellu tuotekuviksi. Tämän kuva-asian koen tällä hetkellä verkkokaupan suurimmaksi haasteeksi, johon toivottavasti tulevaisuudessa löytyy käypä ratkaisu.

Markkinointi

Verkkokaupan löydettävyys on tietysti avainkysymys, sillä mitäpä hienoista kuvista ja loistavasta valikoimasta on hyötyä, jos asiakkaat eivät löydä kauppaa. Markkinointi on mielenkiintoista, muta aikaa vievää puuhaa. Ideoita minulta ei niinkään puutu, resursseja kylläkin. Käytössä on Fb ja Instagram, joita molempia voisi käyttää paljon tehokkaamminkin. Hakukoneoptimointia vasta harjoittelen, siinä riittää puuhaa pitkäksi aikaa. Onneksi eräs asiakas tuli kertomaan, että hänen koneelleen ilmestyy varoitus "sivusto ei ole turvallinen", muuten en ehkä aikoihin olisi huomannut lisätä sivustolle SSL-salausta. Se olikin melkoinen prosessi, sillä en liiemmin ymmärrä asian teknistä puoltoa. Tehtyä tuli kumminkin, jälleen asiakaspalvelun kiitettävällä avustuksella. Rakentelen ja markkinoin verkkokauppaa aivan innoissani, toivottavasti myös asiakkkaat olisivat yhtä innostuneita. Rahan ja ajan puute vähän rassaa, mutta ei tämä nyt niin ylivoimaista rakettitiedettä näytä olevan, etteikö tästä selvittäisi. Vai miltä nyt näyttää www.mekotar.com ?

Koulutusta, koulutusta

Tänään istuin vaihteeksi iltapäivän verkkokauppa-koulutuksessa. Olipa hassua kuunnella, mitä kaikkea olisi pitänyt tietää ennen verkkokauppiaaksi ryhtymistä. Oikeasti opin kyllä taas paljon ja sain monta uuta kehitämis-ideaa, kiitos siitä Digipolku-hanke, Jyväskylän Yliopisto ja EU. Suoittelen osallistumaan koulutuksiin ja yleensäkin verkostoitumaan, sillä ei sitä koska tiedä, missä tapaa potentiaalisen asiakkaan tai muuten vain hyvän tyypin. Se nyt kuitenkin on tullut selväksi, että ilman digiä tässä maailmassa ei enää pärjää. Hauskaa on myös huomata, että puuhun pääsee latvankin kautta. Ehkä vähän kuhmuja tulee, mutta ei niistä Peppi Pitkätossukaan välittänyt. Toivottavasti näistä ajatuksista olisi hyötyä toisille verkkokauppaa puhaaville ja miksei vähän asiakkaillekin. Pääseehän tässä kurkistamaan ikään kuin kulissien taakse ja näkemään, mitä tiskin takana tapahtuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti