torstai 9. maaliskuuta 2017

Koko ongelma

Koko ongelma

 

"Olen väärän kokoinen"

Sovituskopin peilin ääressä kuulee usein lohduttomia huokauksia: "olen väärän kokoinen", "minulle ei sovi mikään", "ei tämä vaate istu minulle". Koko ongelma ei kuitenkaan taida olla siinä, että keho olisi jotenkin viallinen, vaan vaate väärän kokoinen. Tai sitten vaate on sinänsä oikean kokoinen, mutta aivan väärän mallinen juuri siihen kehoon. Kokonumeroa ei kannattaisikaan tuijottaa liian tarkasti, sillä mitoitukset eri valmistajilla vaihtelevat huomattavasti. Tämä on sinänsä mielestäni kummallista, sillä mittanauhan senttien pitäisi kai kaikilla olla saman mittaisia. Toki voi tuntua mukavalta, kun jostakin vaatteesta voi ottaa tavanomaista kokoaan pienemmän numeron, mutta toisaalta suuri vaihtelu mitoituksissa on haastavaa, kun ei numeroihin oikein voi luottaa. Toisestakin äärilaidasta löytyy esimerkkejä, sillä ilmeisesti jotkin nuorten vaatemerkit ovat alkaneet valmistaa todella pieniä malleja. Tämä voi olla jopa vaarallista nuorille naisille, joilla kehon kuvaei vielä ole ihan selkiintynyt.

Oikea koko, väärä vaate

 

Monilla meistä on taipumusta valita hieman liian suuri vaate. Taustalla lienee ajatus, että vaatteen pitäisi peittää oman kehon niin sanottuja virheitä. Tosiasiassa liian suuri vaate ei ole pukeva, vaan enemmänkin suurentaa kokonaisvaikutelmaa. Toisaalta liian kireäkään vaate ei näytä kivalta. "Rikoo on riskillä ruma" kuvaa ilmiötä aika raa'alla tavalla, mutta pitänee jossain määrin paikkansa. Materiaalikin vaikuttaa paljon siihen, miten vaate asettuu päälle. Nykyisin paljon käytetty ohut  viskoosi-elastaani on siinä mielessä hankala materiaali, että sillä on taipumusta myötäillä joka ikistä poimua, joita meissä naisissa aina löytyy, oli kokonumero mikä tahansa. Pyykkilautavatsaa kun on kovin harvalla, ja miksi olisikaan.

Koon ja materiaalin lisäksi ratkaisevat vaatteen mittasuhteet. Joskus vaate ei vaan istu, vaikka koko olisi oikea. Silloin avuksi on otettava ompelukone tai sitten etsittävä toinen malli, jossa mittasuhteet ovat lähempänä oman kehon mittoja. Usein aika pienilläkin muutoksilla saadaan ihmeitä aikaan: pieni sisäänotto selän puolelta, olkaimien lyhennys tai helman lyhennys voi muuttaa vaatteen oman näköiseksi, vaikka se ensi näkemältä vaikuttaisikin väärältä valinnalta. Pitkillä naisilla ongelma on varmaan hankalampi kuin meillä lyhyillä, helman pidentäminen kun on aina haastavampaa kuin lyhentäminen. Yksityiskohtien lisääminen sellaisiin paikkoihin, joihin haluaa kiinnittää katsojan huomion vaikuttaa myös yllättävän paljon. Samalla saadaan huomio pois siitä kohdasta, jota mielellään haluaisi peittää. Kannattaa vähän huijata, niin ei tarvitse ryhtyä vaatteen takia ankaralle laihdutuskuurille tai turvautua kirurgin veitseen. Ei niin, etteikö laihtumisesta olisi terveyshyötyjä, jos ylipainoa on kertynyt, mutta harvoin kilot lähtevät juuri siitä kohdasta, jota haluaisi muokata. Joskus liiallisen laihtumisen seuraukset voivatkin olla hämmentäviä.

Pieniä naisia, suuria naisia


Ongelmia vaatteen koon kanssa on sekä isoilla että pienillä naisilla. Kauppoihin valitaan usein kokovalikoima kaupallisin perustein, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää. Menevimmät koot ovat välillä 38-42 tai 44, kun on kyseessä keskimääräinen kotimainen mitoitus. Sekä pienet että suuret koot päätyvät herkemmin ale-rekkiin, mikä toisaalta on hyvä uutinen ei-keskikokoisille. Kattava kokovalikoima voi siitä huolimatta olla liikkeelle myös hyvä kilpailuvaltti. Kaikki valmistajat eivät tosin tee isompia kokoja, mikä on harmi, sillä olisi reilumpaa, että kaiken kokoisilla olisi riittävästi valinnanvaraa. Jotkut liikkeet keskittyvät myös pelkästään isoihin kokoihin, mikä lienee ihan hyvä, sillä osalle isoista naisista voi olla helpompaa asioida liikkeessä, jossa heidän tarpeensa on paremmin huomioitu. Silti mielestäni hyvin varustellusta naistenvaateliikkeestä tai verkkokaupasta pitäisi löytyä ainakin koot 34-48, mielellään isompiakin. Ostajien määrähän tässä lopulta ratkaisee, sillä rekkiin seisomaan ei vaatteita kannata ostaa.


Kuvissa ylimmäisessä on kotimaisen Tricanan näyttävä malli, keskimmäisessä Marimekon käyttämä hyvin pitkä ja hoikka malli ja alimmaisessa poseeraa kirjoittaja itse, mittaa kokonaiset 160cm. Kaikki eri kokoisia, mutta jokaiselle löyty ihan varmasti jotain päälle pantavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti