keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Värillä on väliä

Värit vaikuttavat

Värit vaikuttavat elämässämme monella tavoin. Väreissä on jotain tunteisiin vetoavaa, väreillä voi ilmaista itseään ja väreillä voi vaikuttaa muihin. Meillä jokaisella on varmasti jokin mieliväri, joka tosin voi ajan kuluessa vaihtuakin. Mikä on sinun mielivärisi tällä hetkellä? Minun mielivärini on sininen, tai siis monet erilaiset sinisen sävyt. Hassua kyllä käytän sinistä paljon pukeutumisessa, mutta sisustukseen en yleensä halua paljoa sinistä. Ehkä sinulla on myös jokin inhokki-väri, joka saa aikaan kylmät väreet selkäpiissä? Muistan, että mummoni inhosi kaikkea tummaa vihreää, "myrkynvihreää", kuten hän muisti aina mainita, jos vihreää oli näkyvissä. Jännää, että luonnossa paljon liikkunut ihminen saattoi tuntea niin syvää vastenmielisyyttä luonnossa runsaana esiintyvää väriä kohtaan.

Mitä väri on?

Värien kokeminen on oikeastaan aika subjektiivinen asia, vaikka ihan fysikaalisesta ilmiöstä onkin kyse. Insinöörimäisesti ajatellen värit ovat vain sähkömagneettista säteilyä ja valon eri aallonpituuksia, jotka heijastuvat erilaisista pinnoista eri tavoin. Ihmisen väriaistimukset taas ovat silmän ja aivojen yhteistyönä syntyvää tulkintaa, johon vaikuttavat mm. valaistus ja viereiset värit. Se, miten erilaiset värit koemme, on taas värien psykologiaa. Värien vaikutuksia mieleen on paljon tutkittu varsinkin markkinoinnin näkökulmasta. Mikä onkaan se väri, joka saa huomion herätettyä ja mikä saa meidät ostamaan enemmän? Esimerkiksi voimakas punainen on energinen, huomiota herättävä ja jopa aggressiivinen väri. Vihreän tietyt sävyt taas koetaan rauhoittavana, siksipä niitä käytetään paljon muun muassa hoitolaitoksissa.

Värit pukeutumisessa

Pukeutumisessakin väreillä on väliä. Väreillä voi sekä piiloutua että korostaa olemassaoloaan. Eri värit sopivat erilaisiin tilanteisiin, eihän meidän kulttuurissamme ole sopivaa mennä esimerkiksi hautajaisiin kovin räikeän värisissä vaatteissa. Väreillä ilmennämme myös persoonallisuuttamme: räiskyvä persoona usein myös pukeutuu näyttävästi ja hiljaisempi taas mielellään maanläheisiin väreihin. Joskus tosin kannattaa ihan tietoisesti poiketa tästä kaavasta, jos vain uskaltaa astua oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Monet meistä valitsevat luonnostaan itselleen sopivimmat pukeutumisvärit omien mieliväriensä mukaan. Aina ei kuitenkaan näin ole, jos ei ole asiaa tietoisesti harjoitellut. Seuraapa vaikka ruudulta poliitikkojen pukeutumista, niin opit aika pian huomaamaan, kuka on opetellut tuntemaan omat värinsä ja kuka ei.

Pukeutumisvärien valinnassa on tilanteen, muodin ja mieltymysten lisäksi kyse siitä, mitkä sävyt sopivat parhaiten oman ihon ja hiusten sävyyn. Meistä useimmille sopivat selkeästi joko kylmät sinipohjaiset sävyt tai lämpimät keltapohjaiset sävyt, mutta toki kaikilla tämä raja ei ole ihan selkeä, vaan omien värien etsimiseen täytyy paneutua vähän enemmän. Oman värityypin etsiminen kannattaa aloittaa tutustumalla omaan ihotyyppiin ja muistelemalla, minkä väriset hiukset olivatkaan ennen värjäystä. Ammattilainen voi auttaa tässä, mutta tärkeintä on avata silmänsä ja katsoa ympärilleen: mitä kaikkia värejä ja saman värin eri sävyjä voikaan olla? Minkälaisia tunteita erilaiset värit minussa tuovat esiin?  Tunnustele myös joskus aamulla vaatekaapin edessä, mikä saa sinut valitsemaan juuri sen tietyn värin kyseiselle päivälle. Näin tutustut myös itseesi, mikä ei ole pahitteeksi, sillä vain itsensä tunteva ihminen voi aidosti kohdata myös toisen ihmisen. Persoonallisuustyyppejäkin voidaan muuten kuvailla väreillä, mutta se on ihan toisen tarinan aihe.

Värianalyysi apuna

Ammattilaisen tekemä värianalyysi auttaa löytämään itselle parhaiten sopivat sävyt, sillä yksin peilin edessä arviointi saattaa olla turhauttavaa. Analyysiin tullaan mieluiten meikkaamattomana ja hiuksetkin voidaan peittää, jotta mahdollinen värjäys ei hämää analyysin tekijää. Tarvitaan myös kunnon valaistus sekä kylmän ja lämpimän sävyisiä kangaskaistaleita tai huiveja, joilla kokeilemalla yleensä jokaiselle löytyy oma ns. väri-vuodenaikansa. Vuodenajat ovat vain yksi tapa jaotella värityyppejä, ja moni meistä voi kuulua kahteen, jopa kolmeen ryhmään, mutta yleensä kuitenkin jokaiselle löytyy vuodenajoista oma värikartta, jonka värejä käyttämällä, varsinkin kasvoja vasten, iho näyttää heleimmältä ja rypytkin näyttävät tasoittuvan. Väreillä todella on merkitystä!

Viileät sävyt ovat suotuisia ihmisille, joiden värivuodenaika on kesä (pehmeät, vaaleat sävyt) tai talvi (puhtaat ja kirkkaat värit). Lämpimät kirkkaat, raikkaat keltapohjaiset värit kuuluvat kevät-ihmisen väripalettiin ja murretut lämpimät värit syksy-ihmisille. Tarkempaa tietoa väreistä ja värikarttoja löytyy alan kirjoista ja netistä. Suosittelen lämpimästi ammattilaisen tekemää väri-analyysiä, se on paitsi hauskaa myös kehittävää. Meillä Mekottaressakin niitä tehdään aina silloin tällöin, asiantuntijana Sanna Venäläinen, Pukeutumispalvelu Sinuksi. Myös asiantuntevat myyjät osaavat auttaa sopivan värin valinnassa, kannattaa ainakin kysyä, kun sovittelee vaatteita. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti